De parel

De parel is een geschenk van moeder natuur bewaard in de oester.
Parels ontstaan in oesters, ze zijn opgebouwd uit verschillenden lagen, naar mate de parel ouder wordt krijgt hij meer lagen. Des te meer lagen des te groter de parel. Hoe meer lagen, hoe glanzender en kostbaarder de parel. Door het natuurlijke proces in een echte parel onregelmatig van vorm. Omdat parels natuurlijke parels steeds kostbaarder werden is men parels gaan kweken. De gekweekte parels zijn volmaakt van vorm en egaal van kleur. En vooral belangrijk, de gekweekte parels zijn voor iedereen betaalbaar.

Coco Chanel
Parels hadden vroeger een truttig imago en werden uitsluitend bij avondkleding gedragen. Coco Chanel heeft gezorgd dat we parels ook overdag zijn gaan dragen. Coco Chanel werd zelden gezien zonder parels, ze drapeerde verschillende parelkettingen van verschillende lengtes in de outfits die ze ontwierp. Coco Chanel had ook als een van de eerste de moed om echte parels met nep (gekweekte) parels te combineren. Ook stijliconen als Grace Kelly en Audrey Hepburn zijn bijna altijd afgebeeld met parels.

Parels zijn hot
Waar vroeger met parels werd laten zien wie je was en dat je goed bedeeld was zijn parels tegenwoordig meer en meer een uiting van creativiteit. Parels zijn overal in terug te vinden, sieraden, accesoires, tassen, kleding, enz… De laatste jaren zijn het stijliconen als Paris Hilton die de parels een nieuw leven geven. Voorbij is het truttige imago van de parelketting, parels zijn weer helemaal hot en overal op de catwalk vinden we parels terug. Van groot tot klein, van overmatig tot experimenteel, er is geen designer die de parel niet in zijn collectie heeft.

Huidig modelbeeld
In het huidige modebeeld kiest Dolce en Gabbana er voor om parels op een traditionele manier subtiel te verwerken in hun juwelen en schoenen, terwijl Dior meer kiest voor de expermentele aanpak met de gekleurde Murano-glasparels. Chanel gaat er helemaal voor met de met parels versierde sandalen en grote assymetrische sieraden.

De grote uitschieter met parels is Sonia Rykiel, haar hele collectie stond in het teken van de pareloester. Vergulde shelpenringen met enorme parels, weelderige knopen met parels op strakke jasjes, parelmoer en decoraties op truien, rokken en jurken met schelpenprints. Zelfs de spaghettibandjes aan jurken van zijde, glanzden als parelmoer en waren bezaaid met pareltjes.

Het truttige karakter van de parel behoort dus helemaal tot het verleden, parels zijn helemaal hot en kunnen altijd en overal. Combineer ze naar hartelust.