Vintage kleding aanpassen

Veel vintageschatten zijn op maat gemaakt voor de eerste eigenaar. Hierdoor is de kans aanwezig is dat het jou net niet helemaal op jouw past. Maar ook als jouw maten van nu net iets afwijken van de maten van toen, is er een kans dat het net niet perfect zit. Maar laat het niet helemaal goed passen van een prachtig vintage kledingstuk niet meteen de reden zijn om het te laten liggen.

Binnenstebuiten
Het eerste wat je doet (voor de aankoop) is even het kledingstuk binnenstebuiten keren om de naden en zomen even goed te kunnen bekijken. Is er ruimte om het kledingstuk indien gewenst iets uit te leggen en of is het mogelijk om het kledingstuk iets in te nemen of aan te passen? En kijk eens naar de belijningen, blijven die nog in balans? Het is vaak geen probleem om 1 maat groter of kleiner te gaan maar als je grotere veranderingen wilt, blijft het dan nog steeds het perfecte kledingstuk?

Innemen en uitleggen
Innemen (kleiner maken)  is het gemakkelijkst, vooral wanneer er figuurnaden aanwezig zijn. Uitleggen (groter maken) vraagt iets meer tijd. Het voordeel van vintage kleding is dat de zomen in de kleding van vroeger veel breder waren waardoor je gemakkelijker dingen kunt uitleggen.

Kleermaker
En als je zelf twijfelt, ga dan voor raad (en daad) naar een naaiatelier. In elke stad zit wel een (vaak turkse) kleermaker, deze mensen zijn ontzettend handig met naald en draad en helpen je graag verder. Als je het vriendelijk vraagt willen ze je vaak wel uitleggen hoe je iets moet doen (verwacht geen uitgebreide naailes 😉 ), daarnaast verkopen ze ook vaak de juiste spullen om het zelf te doen of kunnen ze je een prijs geven van wat het kost als zij het voor je doen. Soms is het goedkoper, sneller en beter om het te laten doen dan om zelf het wiel opnieuw uit te vinden.