Herstellen en repareren vintagekleding

Bij de speurtocht naar mooie vintage items komt het regelmatig voor dat kledingstukken wat extra zorg nodig hebben. Het kan zijn dat het goed gewassen en gereinigd moet worden ivm bepaalde vlekken of dat de kledingstukken gerepareerd moeten worden. Als je van vintagekleding houdt is het dus handig om over een beetje vlekkenkennis en basis naaivaardigheden (of een handige moeder 😉 ) te beschikken.

Naden herstellen
De meest voorkomende herstelwerkzaamheden aan vintagekleding zijn gesprongen naden waarbij de draden afgebroken zijn. Niets ergs, dit is makkelijk op te lossen door de stof weer dicht te naaien op de originele naad. Afhankelijk van het materiaal kan dat handmatig of met de naaimachine. Binnen een paar minuten kun je dit klusje vaak zelf klaren.

Gaten stoppen
Een andere techniek is het stoppen. Vroeger was het heel normaal om bijvoorbeeld sokken te stoppen als er gaten in zaten, tegenwoordig wordt het bijna niet meer gedaan. Gelukkig is het een techniek die je gemakkelijk onder de knie kan krijgen en die kan helpen om vintagekleding bijna onzichtbaar te herstellen. Door een stukje stof achter het gat of winkelhaak te plaatsen zie je er later bijna niets meer van terug. Op youtube staan video’s waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je dat doet en heus het is echt niet moeilijk.

Ook op plekken waar de stof door slijten al wat kaler en dunner is geworden kun je er voor kiezen om de plek preventief te stoppen of er een lapje onder te naaien. Zo voorkom je dat er een gat ontstaat en je later voor grotere herstelwerkzaamheden komt te staan.

Dus als je een supermooi stuk tegenkomt voor een fijne prijs, laat dan wat herstel- en reparatiewerken je niet tegenhouden om je vintageschat niet toch aan te schaffen.