Hoe geur uit leer verwijderen

Je herkent het vast wel als je regelatig op zoek gaat naar vintageschatten. Soms kom je vintage kleding tegen waar een oude, muffe, penetrante geur aan zit. Laat de geur geen reden zijn om mooie kleding te laten liggen, de geur is snel en gemakkelijk te verwijderen door kledingstukken goed te wassen.

Maar wat te doen met een mooi vintage item van leer wat niet in de wasmachine mag?
Bij een mooie leren jas, rok, broek of tas gebruik je azijn of wodka om de hinderlijke geur te verwijderen. Met een klein sprayflesje of plantenspuit spuit je lichtjes een beetje azijn of wodka op het leer. Het zuur in de azijn zal de stank verwijderen en de zuurgraad van het leer weer in balans brengen waardoor hinderlijke geurtjes snel verdwijnen, geen zorgen, ook de azijngeur zal snel weer verdwijnen. Wodka is geurloos maar een stuk duurder in gebruik. Laat na het lichtjes insprayen met azijn of wodka, het kledingstuk buiten of bij een raam even luchten.

Behandel het leer daarna nog even na met een leer conditioner, dit maakt het leer lekker zacht en soepel. Je kunt kiezen voor een conditioner met een kleurtje om zo ook de kleur weer op te frissen en kleine beschadigingen of krasjes in het leer te verzachten. Gebruik geen schoenpoets om de kleur van je leer op te frissen, de kans is namelijk groot dat dit zal afgeven op je kleding!