Hoe zweetgeur en zweetvlekken uit kleding krijgen?

Wie net als mij regelmatig vintage- of tweedehandskleding koopt weet dat er soms een “luchtje” aan de kleding kan zitten. Vroeger werd kleding minder vaak gewassen en deodorant nauwelijks gebruikt waardoor het best wel eens voorkomt dat vintage- of tweedehandskleding een zweetluchtje heeft.

Hinderlijke geurtjes uit kledingstukken verwijderen
Als ik op zoek ben naar vintageschatten snuffel ik ook altijd even onder de oksels van de kledingstukken om te controleren of er geen vieze zweetgeurtjes aanzitten. Soms komt de geur pas vrij bij warmte door het strijken of bij het dragen van de kleding. Als de geur eenmaal goed in de stof is getrokken helpt wassen of naar de stomerij brengen vaak niet en moet je het kledingstuk behandelen om de geur er uit te halen.

Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige manieren om hinderlijke geurtjes uit kledingstukken te verwijderen en omdat het probleem vaak maar plaatselijk is, hoef je maar een deel van het kledingstuk te behandelen. En dat kan gelukkig relatief eenvoudig met de volgende middeltjes;

Azijn tegen zweetgeur
Bij kleding die daarna gewassen kan worden, kun je de stof onder de oksels insprayen met een plantenspuit met azijn. Azijn is een goed en natuurlijk middeltje om geuren uit je kleding te verwijderen. Vergeet daarna je kledingstuk niet te wassen in de wasmachine, anders ruikt je kleding niet meer naar zweet maar naar azijn, en dat wil je natuurlijk ook niet.

Dettol tegen zweetvlekken en zweetgeur
Bij hardnekkige vlekken en zweetlucht kun je een mengsel maken van 1/3 Dettol en 2/3 water. Spray met een plantenspuit een beetje in de oksels van het kledingstuk en laat het even goed intrekken voordat je de kleding in de wasmachine doet. Bij hardnekkige geuren en vlekken laat je het mengsel 1 tot 3 uur inwerken voor je het kledingstuk in de wasmachine wast. Ook gele zweetvlekken verdwijnen dankzij het Dettolmengsel.

Test van te voren wel even op de binnenkant van de zoom of de Dettol geen negatief effect heeft op de stof van je kledingstuk!

Met deze tips ruiken je favoriete vintageschatten weer helemaal schoon en fris.